BIOGRAFIE - STUDIO ALBUMS - LIVE ALBUMS - COMPILATIONS - COLLABORATIONS - SINGLES - MP3
 
Beknopte BiografieHARRY BELAFONTE

Toen Harry Belafonte in 1957 voor het eerst Day-O! Dayhayhay-O! uitriep, was hij zich niet bewust van de enorme impact die deze kreet zou hebben. De uitroep vormt namelijk de basis voor het wereldwijde succes van zijn hit 'The Banana Boat Song' (Day-O). Het bezorgt hem ook de bijnaam The King Of Calypso. Bovendien zet het liedje vele artiesten aan tot een nadere verkenning van de verschillende Zuid Amerikaanse muziekstijlen.

Harold George Belafonte, Jr. (oorspronkelijk Belafonete) werd op 1 maart, 1927 geboren in New York en groeide op in Harlem. Van 1935 tot 1940 woonde hij met zijn moeder in haar vaderland Jamaica . Na zijn terugkeer naar New York volgde Belafonte de George Washington High school.

Belafonte was van 1948 tot 1957 getrouwd met psychologe Marguerite Byrd. Samen kregen zij twee dochters. In 1957 trouwt hij met actrice en danseres Julie Robinson. Zij hebben samen een zoon en een dochter. Na een huwelijk van 47 jaar gingen Belafonte en Robinson uit elkaar in 2004. In april 2008 trouwde Belafonte voor de derde keer met fotografe Pamela Frank. Hij woont in het dorp Chatham in de staat New York.

Harry Belafonte, vroege carriere

Na een voortijdig schoolverlaten trad Belafonte in dienst bij de Amerikaanse marine in 1944. Hij keerde terug naar New York City na zijn ontslag en werkte als conciërge-assistent toen hij voor het eerst deelnam aan een productie in het American Negro Theatre (AMT). Gefascineerd door de uitvoering, bood de jonge marine-veteraan zich aan als vrijwilliger voor het AMT en besloot uiteindelijk om acteur te worden.

Belafonte studeerde drama aan de Dramatic Workshop van Erwin Piscator, waar zijn klasgenoten Marlon Brando, Walter Matthau en Bea Arthur waren. Naast het verschijnen in AMT-producties, trok hij de aandacht van muziekagent Monte Kay, die Belafonte de mogelijkheid bood om op te treden in een jazzclub genaamd de Royal Roost. Gesteund door getalenteerde muzikanten als Charlie Parker en Miles Davis, werd Belafonte een populaire act in de club. In 1949 kreeg hij zijn eerste platencontract.

Aan het begin van de jaren vijftig had Belafonte populaire muziek uit zijn repertoire laten vallen ten gunste van folk. Hij werd een fervent student van traditionele volksliederen van over de hele wereld en trad op in clubs in New York City als de Village Vanguard.


Harry Belafonte, de acteur

Gedurende deze tijd was Belafonte ook succesvol als acteur: debuteerde op Broadway in 1953 en won het jaar daarop een Tony Award voor zijn werk in de Almanac van John Murray Anderson, waarin hij verschillende van zijn eigen liedjes uitvoerde. Belafonte verscheen ook in een andere goed ontvangen muzikale revue, 3 voor Tonight, in 1955.

Rond deze tijd lanceerde Belafonte zijn filmcarrière. Hij speelde een schooldirecteur tegenover Dorothy Dandridge in zijn eerste film, Bright Road (1953). Het paar herenigde het jaar daarop voor Otto Preminger's Carmen Jones, een verfilming van de Broadway-musical (zelf een aanpassing van de opera Georges Bizet, Carmen), met Belafonte in de hoofdrol als Joe naast de Oscar-genomineerde Dandridge.

Belafonte genoot enig succes door zijn samenwerkingen met oude vriend Sidney Poitier, waaronder Buck's the Preacher uit 1972 en Uptown Saturday Night uit 1974. Hij maakte ook tal van televisieoptredens in de jaren 1970 en 1980, waaronder een gastplek in The Muppet Show, waarop hij enkele van zijn meest populaire liedjes zong. Belafonte werkte ook met Marlo Thomas aan de speciale kinderbijeenkomst Free To Be ... You and Me.

Belafonte keerde terug naar het grote scherm in de jaren negentig en speelde eerst in de Hollywood-insiderfilm The Player (1992). White Man's Burden (1995), samen met John Travolta, was een commerciële en kritische teleurstelling, maar Belafonte deed het beter in Robert Altman's Kansas City (1996) en speelde een harteloze gangster. Hij speelde later in het politieke drama Swing Vote uit 1999 en verscheen in 2006 in Bobby, over de moord op Robert F. Kennedy.

Harry Belafonte, de zanger

Het succes van Carmen Jones in 1954 maakte van Belafonte een ster en al snel werd hij een muzieksensatie. Met RCA Victor Records bracht hij Calypso (1956) uit, een album met zijn kijk op traditionele Caribische volksmuziek. "The Banana Boat Song (Day-O)" bleek een enorme hit. Meer dan alleen een populair nummer, had het ook een speciale betekenis voor Belafonte: "Dat nummer is een manier van leven," vertelde Belafonte later aan de New York Times. "Het is een lied over mijn vader, mijn moeder, mijn ooms, de mannen en vrouwen die zwoegen in de bananenvelden, de rietvelden van Jamaica."

Calypso introduceerde inAmerika een nieuw muziekgenre en werd het eerste volledige album waarvan 1 miljoen exemplaren werden verkocht en dat leidde ertoe dat Belafonte de bijnaam 'Koning van Calypso' kreeg. De zanger werkte ook samen met andere folkartiesten, waaronder Bob Dylan en Odetta, met wie hij een versie van het traditionele kinderliedje "There's a Hole in My Bucket" opnam. In 1961 had Belafonte opnieuw een grote hit met "Jump in the Line".

Belafonte was de eerste Afro-Amerikaan die een Emmy won voor de Revlon Revue: Tonight with Belafonte (1959) en de eerste Afro-Amerikaanse televisieproducent. In 1970 werkte hij samen met zangeres Lena Horne voor een tv-special van een uur waarin hun talenten werden getoond. Belafonte bleef albums uitbrengen in de jaren zeventig, hoewel zijn productie tegen het midden van het decennium af nam.

Harry Belafonte, de activist

(Geleend van BELINDA VAN DE GRAAF 10 maart 2012, Dagblad Trouw)


Dat Harry Belafonte zo betrokken was bij de Amerikaanse beweging voor burgerrechten is voor velen een eyeopener. Dat hij een bescheiden Hollywood-carrière had en VN-ambassadeur was, zullen de meesten ook nog wel mee hebben gekregen. Maar dat hij zo betrokken was bij de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, is een eyeopener.

De Amerikaanse Susanne Rostock stelt het aan de orde in haar documentaire 'Sing your Song' die eigenlijk meer een gefilmde autobiografie is waarin de 85-jarige, maar nog immer vitale Belafonte met schurende stem vertelt over zijn leven in de Amerikaanse showbiz en vooral over de oorsprong van zijn politiek activisme.

Bij het horen van zijn levensverhaal dat in 1927 in de New Yorkse wijk Harlem begint, en zich al snel naar een grootmoeder in Jamaica verplaatst, vallen de schellen je wel van de ogen. Hoe Belafonte in de jaren vijftig als Broadway's Newest Golden Boy door de VS toerde, maar in Las Vegas niet door de voordeur het hotel in mocht, en ook niet in de main dining room mocht eten, terwijl zijn naam levensgroot op het affiche stond. Er doemt een huiveringwekkend beeld op van Amerika als een streng gesegregeerde samenleving waar blacks tweederangs burgers zijn, en de dienstingang kunnen nemen, ook als ze Belafonte heten.

De wortels van zijn politieke activisme liggen nog iets verder terug, in de ervaringen die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de marine had. Belafonte was munitielader, een hondenbaan die vaak gereserveerd was voor zwarte matrozen.

Als Hollywoodidool in de jaren vijftig was er niks aan de hand toen hij onder regie van Otto Preminger deel uitmaakte van de zwarte bezetting van 'Carmen Jones' (1954). Maar drie jaar later was het raak. In 'Island in the Sun' had Belafonte een romantische relatie met een blanke vrouw, gespeeld door Joan Fontaine. Grote commotie. Interraciale relaties waren taboe in het Amerika van 1957.

Een decennium later, in 1968, trad Belafonte op in een tv-show met de populaire Britse zangeres Petula Clark. Ze zongen een duet, een ontroerend anti-oorlogslied waarbij Clark op een gegeven moment haar hand op Belafonte's arm legde. De sponsor van de show wilde dat het fragment zou worden verwijderd, hij was bang dat zuidelijke kijkers er aantstoot aan zouden nemen. Clark weigerde. Het duet werd uitgezonden, inclusief interracial touch, en was het gesprek van de dag.

Absurde toestanden die in Belafonte het vuur deden ontbranden. Hij werd een vertrouweling van Martin Luther King die hij waar mogelijk steunde, evenals de Kennedy's. Door zijn humanitaire werk in Afrika ontmoette hij Nelson Mandela. Hij ontdekte Miriam Makeba in een film ('Come Back Africa', 1959) en haalde haar naar de VS, om samen met deze voice of South-Africa een album op te nemen en midden jaren zestig een Grammy Award te winnen. In dezelfde periode wist hij beroemdheden als Sidney Poitier, Marlon Brando, Anthony Perkins en Paul Newman te winnen voor de burgerrechtenbeweging.

In 1985 zet hij zich in voor Ethiopië, in 1994 voor Haiti, daarna protesteert hij tegen de oorlog in Irak, en tegenwoordig kijkt hij ook naar de kinderen in zijn eigen land. "Amerika heeft de grootste hoeveelheid gevangenen ter wereld, en het merendeel is zwart", vertelt de hoogbejaarde Belafonte in de documentaire. "Dat is een groot probleem."

Ergens valt ook nog de naam van Barack Obama senior die ooit meekwam met een groep Kenianen om in Amerika te studeren. Hier neigt de documentariste er wel naar om van Belafonte een soort Forrest Gump te maken die per ongeluk aanwezig was op alle historische momenten in de Amerikaanse geschiedenis. De hagiografie (beschrijving van heiligenlevens) waarin alleen nog bewondering klinkt, ligt op de loer. Van de andere kant biedt de documentaire met een rijkdom aan archiefmateriaal (inclusief fantastische clipjes en filmfragmenten) een boeiende alternatieve geschiedenis van een wereldberoemde zanger en acteur die zijn vormsel kreeg in de racistische jaren veertig en vijftig, en ons daar op zijn 85ste toch aan wil herinneren. Opdat die geschiedenis niet verloren gaat.

(top)

BIOGRAFIE - STUDIO ALBUMS - LIVE ALBUMS - COMPILATIONS - COLLABORATIONS - SINGLES - MP3
 

Studio albums (top)
Content
1954
Mark Twain
Mark Twain

and Other Folk Favorites
Man Piaba


John Henry


Tol' My Captain


Kalenda Rock”


The Drummer and the Cook


The Fox


Soldier, Soldier


The Next Big River


Delia


Mo Mary


Lord Randall
1956
Belafonte
Waterboy


Troubles


Suzanne


Matilda


Take My Mother Home


Noah


Scarlet Ribbons


In That Great Gettin' Up Mornin”


Unchained Melody


Jump Down, Spin Around


Sylvie
1956
Calypso
Day-O (The Banana Boat Song)


I Do Adore Her


Jamaica Farewell


Will His Love Be Like His Rum?


Dolly Dawn


Star-O


The Jack-Ass Song


Hosanna


Come Back Liza


Brown Skin Girl


Man Smart (Woman Smarter)
1957
An Evening with Belafonte
Merci Bon Dieu


Once Was


Hava Nageela


Danny Boy


The Drummer and the Cook


Come O My Love


Shenandoah


Mary's Boy Child


Cu Cu Ru Cu Cu Paloma


Eden Was Just Like This


When the Saints Go Marching In
1957
Belafonte Sings
Scratch, Scratch

of the Caribbean
Lucy's Door


Cordelia Brown


Don't Ever Love Me


Love, Love Alone


Cocoanut Woman


Haïti Chérie


Judy Drownded


Island in the Sun


Angelique-O


Lead Man Holler
1958
To Wish You
A Star in the East

a Merry Christmas
The Gifts They Gave


The Son of Mary


The Twelve Days of Christmas


Where the Little Jesus Sleeps


Medley: The Joys of Christmas; Oh Little Town of Bethlehem; Deck the Halls; The First Noël


Mary, Mary


Jehova the Lord Will Provide


Silent Night


Christmas Is Coming


Medley: We Wish You a Merry Christmas; God Rest Ye Merry, Gentlemen; O Come All Ye Faithful; Joy to the World


I Heard the Bells on Christmas Day
1958
Belafonte Sings the Blues
A Fool for You (Ray Charles)


Losing Hand


One For My Baby


In the Evenin' Mama


Hallelujah I Love Her So


The Way That I Feel


Cotton Fields


God Bless the Child


Mary Ann


Sinner's Prayer


Fare Thee Well
1959
Love is a Gentle Thing
Fifteen – 2:50


I Never Will Marry


I'm Goin' Away


Small One


Bella Rosa


All My Trials


Green Grow the Lilacs


Times are Gettin' Hard


Turn Around


Go Away from My Window


Delia's Gone


Walkin' on the Green Grass
1959
My Lord What a Mornin'
Wake up Jacob


My Lord, What a Mornin'


Ezekiel


'Buked and Scorned


Stars Shinin'


Oh, Freedom


Were You There When They Crucified My Lord?


Oh, Let Me Fly


Swing Low


March Down to Jordan


Steal Away


1995 reissue bonus tracks:


All My Trials


Michael Row the Boat Ashore


Go Down Emanuel Road


In My Father's House


Goin' Down Jordan
1960
Swing Dat Hammer
Look Over Yonder


Bald Headed Woman


Grizzly Bear


Diamond Joe


Here Rattler Here


Another Man Done Gone


Swing Dat Hammer


Go Down Old Hannah


Rocks and Gravel


Talkin' an' Signifyin'
1961
Jump Up Calypso
Sweetheart from Venezuela


Go Down Emanuel Road


The Baby Boy


Gloria


Land of the Sea and Sun


Goin' Down Jordan


Jump in the Line


Kingston Market


Monkey


These Are the Times


Bally Mena


Angelina
1962
Midnight Special
Midnight Special


Crawdad Song


Memphis Tennessee


Gotta Travel On


Did You Hear About Jerry?


On Top of Old Smokey


Muleskinner


Makes a Long Time Man Feel Bad
Michael Row the Boat Ashore
1962
The Many Moods
Tongue Tie Baby

of Belafonte
Who's Gonna Be Your Man


'Long About Now


Bamotsweri


I'm On My Way to Saturday


Betty an' Dupree


Summertime Love


Lyla, Lyla


Zombie Jamboree


Try To Remember


Dark as a Dungeon
1963
Streets I Have Walked
Sit Down


Erev Shel Shoshanim


Waltzing Matilda


My Old Paint


Mangwene Mpulele


This Land Is Your Land


Tunga


Sakura


Amen


The Borning Day (


This Wicked Race
1964
Ballads, Blues and Boasters
Tone the Bell Easy


Blue Willow Moan


Ananias


Boy


My Love Is a Dewdrop


Back of the Bus


Pastures of Plenty


John the Revelator


Four Strong Winds


Black Betty


Big Boat Up the River
1966
In My Quiet Room
Quiet Room


Portrait of a Sunday Afternoon


Raindrops


Our Time for Loving


The Honey Wind Blows


The Girls in their Summer Dresses


Long About Now


I'm Just a Country Boy


Summertime Love


Try to Remember
1966
Calypso in Brass
Jump in the Line


Jump and Bray Medley (Hold 'em Joe and The Jack-Ass Song)


Cocoanut Woman


Tongue Tie Baby


Zombie Jamboree (Back to Back)


Sweetheart from Venezuela


Man Smart, Woman Smarter


Reincarnation


Judy Drownded


The Naughty Little Flea


Mama Look a Boo-Boo
1967
Belafonte on Campus
Roll On, Buddy


The Hands I Love


The Last Thing on My Mind


Delia


The Far Side of the Hill


Waly, Waly


Sail Away Ladies


The First Time Ever I Saw Your Face


Hold On to Me Babe


Those Three Are on My Mind


The Dog Song
1968
Belafonte Sings of Love
By the Time I Get to Phoenix


Annie-Lov


Sleep Late, My Lady Friend


Once in My Lifetime


You Time


In The Beginning


A Day in the Life of a Fool


When Spring Comes Around


In The Name of Love


The First Day of Forever


Each Day (I Look For Yesterday)
1970
Homeward Bound
Homeward Bound


Sad Heart


The Last Time I Saw Her


The Dolphin


If I Were a Carpenter


Don't Talk Now


Softly


Suzanne


Tomorrow Is a Long Time


Little Bird
1970
This Is Harry Belafonte
Sit Down


False Love (Waly Waly)


Mangwene Mpulele


Those Three Are On My Mind


A Hole In The Bucket
 

Island In The Sun


Betty An' Dupree


Scarlet Ribbons (For Her Hair)


Here Rattler Here


Turn Around


Try To Remember


Cocoanut Woman


Jump Down, Spin Around


Bald Headed Woman


Jamaica Farewell


Shenandoah


Danny Boy


Matilda, Matilda


My Old Paint


Day-O


Delia


Glory Manger
1970
Belafonte by Request
Mr. Bojangles


Oh Linda (Gordon Lightfoot)


Missouri Birds


Big City Living


Abraham, Martin & John


You'll Still Be Needing Me After I'm Gone


Marianne


Scarborough Fair


Put Your Tears Away


I've Got a Secret
1971
The Warm Touch
Something in the Way She Moves


Circle 'Round the Sun


The Paris Song


Louise


No Regrets


Cycles


The Circle Game


Her Song


Rainy Day Man


Fare Thee Well
1971
Calypso Carnival
Don't Stop the Carniva


Chinita


Trinidad Carnival Time


Lena


Black And White


Out De Fire


Season for Carnival


Custer's Last Stand


Mango, Cocoanut, Sugar Cane


Elegant Donkey
1973
Play Me
Play Me


And I Love You So


Guitar solo by David Spinozza


Mr. Wiffen


If Only It Were Yesterday


Guitar solo by David Spinozza


So Close


Duet with Eloise Laws


Empty Chairs


Guitar solo by Jay Berliner


Morningside (For the Children)


Children's Chorus: The Meri Mini Players


My Old Man


One Step


Long Long Time


Duet with Eloise Laws
1976
Belafonte's Christmas
A Star in the East - 4:15


The Gifts They Gave


The Son of Mary


The Twelve Days of Christmas


Where the Little Jesus Sleeps


Medley: The Joys of Christmas; Oh Little Town of Bethlehem; Deck the Halls; The First Noël


Mary, Mary


Jehova the Lord Will Provide


Silent Night - 3:35


Christmas Is Coming


Medley: We Wish You a Merry Christmas; God Rest Ye Merry, Gentlemen; O Come All Ye Faithful; Joy to the World


I Heard the Bells on Christmas Day
1977
Turn the World Around
Marching to the Fair


Auntie Mary


Olga


Goin' Down Jordan


Sunbird


New York Taxi


Can't Cross Over


A Hole in the Bucket


Turn The World Around
1981
Loving You is
Something to Hold Onto

Where I Belong
Mary Makes Magic


The Rose


I Told You


Streets of London


Loving You is Where I Belong


Forever Young / Jabulani


I Don't Need Her


Did You Know


Genuine Imitation Life


1989 cd reissue bonus tracks:


Marching To The Fair


Sunbird
1988
Paradise in Gazankulu
We Are the Wave


Paradise in Gazankulu


Skin to Skin


Amandla


Kwela (Listen To The Man)


Monday to Monday


Global Carnival


Capetown


Sisiwami


Move It
 

     
 
Live albums (top) Content
1959 Belafonte at Carnegie Hall Introduction/Darlin'


Sylvie


Cotton Fields


John Henry


The Marching Saints


The Banana Boat Song (Day-O)


Jamaica Farewell


Mama Look a Boo Boo


Come Back Liza


Man Smart (Woman Smarter)


Hava Nagila (Traditional)


Danny Boy


Cucurrucucú paloma


Shenandoah


Matilda
1960 Belafonte Returns to Jump Down Spin Around

Carnegie Hall
Suzanne


A Little Lyric of Great Importance


Chickens


Vaichazkem


I Do Adore Her


The Ballad of Sigmund Freud


I've Been Driving On Bald Mountain/Water Boy


A Hole in the Bucket


The Click Song


One More Dance


The Ox Drivers


The Red Rosy Bush


Didn't It Rain


Hene Ma Tov


I Know Where I'm Going


Old King Cole


La Bamba
1964 Belafonte at The Greek Theatre Look Over Yonder-Be My Woman Gal #1


Glory Manger


Shake That Little Foot


Windin' Road (William Eaton)


Hoedown Blues


Try To Remember (Tom Jones, Harvey Schmidt)


Why'n Why (Woody Guthrie)


Contemporary Dance


In My Father's House


Hayoshevet Baganim (Nissan Cohen Hav-ron)


Cruel War


Pig


Sailor Man (Fred Hellerman, Fran Minkoff)


Merry Minuet (Sheldon Harnick)


Boot Dance


Zombie Jamboree (Traditional)
1966 En Gränslös Kväll På Operan Glory Manger


Tribute to Dr. Martin Luther King


Multi-lingual Concert Opening/Skit


Brown Baby


Acappella


Svartvit Calypso


Where Have All the Flowers Gone


Try to Remember


Why? (Am I Treated So Bad)


The Lord's Prayer


Matilda, Matilda
1972 Belafonte...Live! Look Over Yonder/Be My Woman, Gal #1


Mr. Bojangles


Suzanne


Pastures of Plenty


Wedding Song


Mahlalela


Nonqonqo


Mamani


Qonqoza


Out de Fire


Brother Moses


Someone Is Standin' Outside


Oh Brother


Carnival Medley:


-Don't Stop the Carnival


-Jean and Dinah


-Mama Look a Boo-Boo


-Jump In the Line


-Marianne


-Sly Mongoose


-Zombie Jamboree


Abraham, Martin & John
1974 Belafonte Concert in Japan Roll on Buddy


Old Time Feeling


John Henry


We Had It All


Empty Chairs


Mr. Bojangles


Marching To the Fair


Erene


Carnival Medley:
-Don't Stop the Carnival
-Jean and Dinah
-Mama Looka Boo Boo
-Jump in the Line
-Marianne
-Sly Mongoose
-Zombie Jamboree
-Man Piaba


Jamaica Farewell


Sakura


Day-O


Matilda


Don't Stop The Carnival
1989 Belafonte '89 The Wave


Kwela


Island In The Sun


Skin to Skin


Paradise in Gazankulu


Jamaica Farewell


Try To Remember


Sing for the Song


Matilda


Martin Luther King


Global Carnival


We Make Love


Hava Nageela


Did You Know


Day-O (Banana Boat Song)
1997 An Evening with Harry We Are the Wave

Belafonte and Friends
Turn the World Around


Island in the Sun


Skin to Skin


Kwela


Eyala


Matilda


Dangerous Times


Try to Remember


Paradise in Gazankulu


Eyando


Jamaica Farewell


Day-O (The Banana Boat Song)
BIOGRAFIE - STUDIO ALBUMS - LIVE ALBUMS - COMPILATIONS - COLLABORATIONS - SINGLES - MP3
  Year Select Compilations(top)
1975 Harry Belafonte - Pure Gold Day-O

Jamaica Farewell
Sweetheart From Venezuela
Kingston Market
Angelina
Jump In The Line
Matilda
Come Back Liza
Jump Down, Spin Around
Man Smart (Woman Smarter)
  Harry Belafonte Day-O
1978 A Legendary Performer Mama Look A Boo Boo


Matilda, Matilda
Jump Down, Spin Around
Jamaica Farewell
John Henry
Shenandoah
Hava Nageela
Danny Boy
Scarlet Ribbions (For Her Hair)
All My Trials
When The Saints Go Marching In
2002 Island in the Sun: Track Listing - Disc 1

The Complete Recordings
1949 1957
Lean on Me
Recognition


How Green Was My Valley
Deep as the River
They Didn't Believe Me
Close Your Eyes
Whispering
Sometimes I Feel Like a Motherless Child
I Still Get a Thrill (Thinking of You)
Farewell to Arms
Smoke Gets in Your Eyes
The Night Has a Thousand Eyes
Venezuela
Simple, Simple, Simple
Only One Like Me
Chimney Smoke
A-Roving
Man Smart (Woman Smarter)
Jerry (This Timber Got to Roll)
Scarlet Ribbons (For Her Hair)
Shenandoah
Man Smart (Woman Smarter)
Gomen Nasai (Forgive Me)
Springfield Mountain (To-Roo-De-Nay)
Suzanne (Every Night When the Sun Goes Down)
Matilda
      Track Listing - Disc 2
Venezuela
Kukla-Mu
Pretty as a Rainbow
Acorn in the Meadow
I'm Just a Country Boy
Kalenda Rock (Mourning Song)
The Drummer and the Cook
The Fox
Delia
Soldier, Soldier
Lord Randall
John Henry
The Next Big River
Mark Twain
Mo Mary
Man Piaba
Take My Mother Home
Sylvie
Noah
Baby Darlin'
Hello Everybody
Troubles
Matilda
      Track Listing - Disc 3
Man Smart (Woman Smarter)
Waterboy
Scarlet Ribbons
Sylvie
In That Great Gettin' Up Mornin'
Jump Down, Spin Around
Will His Love Be Like His Rum?
Hosanna
The Jack-Ass Song
The Banana Boat Song (Day-O)
Star-O
Suzanne
Unchained Melody
Jamaica Farewell
I Do Adore Her
Dolly Dawn
Brown Skin Girl
Melda Massi
Come Back Liza
The Blues Is Man, Pt. 1
The Blues Is Man, Pt. 2
The Blues Is Man, Pt. 2
Mary's Boy Child
Merci Bon Dieu
Cucurrucucu Paloma
 

Track Listing - Disc 4
Once Was
Hava Nageela
Jamaica Farewell
When the Saints Go Marching In
Merci Bon Dieu (From the Haitian Suite)
Once Was
Hava Nageela
Danny Boy
The Drummer and the Cook (Cockney Air)
Come O My Love
Shenandoah
Mary's Boy Child
Cucurrucucu Paloma
Tomas Mendez
Eden Was Like This
When the Saints Go Marching In
 

Track Listing - Disc 5
Mama Look a Boo Boo
Cocoanut Woman
Island in the Sun
Mama Look a Boo Boo
Cocanut Woman
Scratch Scratch
Don't Ever Love Me
Cordelia Brown
Island in the Sun
Angelique-O
Haiti Cherie
Judy Drownded
Love, Love Alone
Lucy's Door
Fifteen (Theme from the World, The Flesh, And the Devil)
How Green Was My Valley
The Lord Is My Shepherd
I'm Goin' Away
2005 The Essential Harry Belafonte  


Midnight Special
Island in the Sun
Zombie Jamboree (Back to Back)
Delia
Cocoanut Woman
Danny Boy [live]
Jamaica Farewell
Turn the World Around
The First Time Ever I Saw Your Face
Cu Cu Ru Cu Cu Paloma
I'm Just a Country Boy
Venezuela
Hava Nageela
Scarlet Ribbons (For Her Hair)
Man Smart (Woman Smarter)
Shenandoah
Angelina
Matilda
Empty Chairs
Jump in the Line (Shake, Senora)
Jerry (This Timber Got to Roll)
Waly Waly
In That Great Gettin' Up Mornin'
Cotton Fields [live]
And I Love You So
Those Three Are on My Mind
Goin' Down Jordan
Abraham, Martin & John
On Top of Old Smokey
My Lord What a Mornin'
Jump Down, Spin Around
Mary's Boy Child
Mama Look a Boo Boo [live]
(There's A) Hole in the Bucket
Take My Mother Home
Try to Remember
Banana Boat Song (Day O) [live]
2012 The Very Best of Harry Belafonte Man Smart (Woman Smarter) (Live)"
    "Mama Look a Boo Boo" (Live)
"Jamaica Farewell"
"My Angel (Malaika)", duet with Miriam Makeba
"Try to Remember" duet with William Eaton
"Island in the Sun"
"Matilda"
"Jump in the Line" -
"A Hole In the Bucket (Live)", duet with Odetta
"Suzanne (Every Night When the Sun Goes Down)"
"Scarlet Ribbons (For Her Hair)"
"Cocoanut Woman"
"Shenandoah"
"Banana Boat Song (Day-O) (Live)"
       
BIOGRAFIE - STUDIO ALBUMS - LIVE ALBUMS - COMPILATIONS - COLLABORATIONS - SINGLES - MP3
 
Collaborations(top) Content
1959 Porgy and Bess A Woman is a Sometime Thing


Summertime


Oh I Got Plenty of Nothing


I Wants You to Stay Here


Bess, You Is My Woman Now


It Ain't Necessarily So


Street Calls: "Strawberry Woman" / "The Honey Man" / "Crab Man"


My Man's Gone Now


Bess, Oh Where's My Bess


There's a Boat That's Leavin' Soon for New York
1965 An Evening with Train Song
Belafonte/Makeba In the Land of the Zulus (Kwazulu)


Hush, Hush (Thula Thula)


To Those We Love


Give Us Our Land


Ndodemnyama Verwoerd!


Gone Are My Children


Hurry, Mama, Hurry!


My Angel


Cannon


Lullaby


Show Me the Way, My Brother
1966 An Evening with My Moon"
Belafonte/Mouskouri Dream


If You Are Thirsty


The Train


In the Small Boat


The Town Crier


Walking on the Moon


The Baby Snake


The Wide Sea


Irene
1970 Harry & Lena, Walk a Mile in My Shoes
For the Love of Life My Old Man- Harry Belafonte


It's Always Somewhere Else - Lena Horne


In My Life - Lena Horne


The Ghetto - Harry Belafonte


Brown Baby - Lena Horne


Down on the Corner - Harry Belafonte


Subway to the Country - Harry Belafonte


Measure the Valley - Lena Horne


Love Story - Duet Harry Belafonte and Lena Horne


I Want to Be Happy - Lena Horne


The First Time Eve - Duet Harry Belafonte and Lena Horne


Don't It Make You Wanna Go Home - Duet Harry Belafonte and Lena Horne


Abraham, Martin and John - Harry Belafonte
  1982 Künstler für den Frieden Künstler für die Frieden
  was het initiatief van West-Duitse kunstenaars opgericht in 1981 door Eva Mattes en anderen, die de vredesbeweging van die tijd ondersteunden en tot 1983 vier grote concerten onder dezelfde naam organiseerden: op 12 september 1981 in de Audimax van de Universiteit van Hamburg, op 21 november 1981 in de Dortmund Westfalenhalle, op 11 september 1982 in het Bochum Ruhr Stadion en op 2 en 3 september 1983 in het St. Pauli Stadion in Hamburg.

Het Bochum-concert in 1982 was het grootste van hen. Voor ongeveer 200.000 toeschouwers traden meer dan 200 artiesten, waaronder Esther Bejarano, Harry Belafonte, Joseph Beuys, de bots, Franz Josef Degenhardt, Katja Ebstein, Maria Farantouri, Gitte Hænning, André Heller, Hanns Dieter Hüsch, Udo Lindenberg, Miriam Makeba, Ulla Meinecke, Bill Ramsey en Konstantin Wecker.
1993 Falling in Love Again Two Duets with Nana Mouskouri
 
2001 The Long Road to Freedom:
An Anthology of Black Music
The Long Road to Freedom: An Anthology of Black Music
is een re-creatie van Afrikaanse muziek in verschillende uitvoeringen door ervaren professionele vocalisten en instrumentalisten; het is muziek die aan het tijdperk van geluidsopname voorafging. Met "Afrikaans gematrixeerd" wordt bedoeld "Afrikaans geworteld", "Afrika als oorsprong" en "geëvolueerd uit een originele Afrikaanse vorm."

Het bevat vijf CD's, een DVD en een boek, allemaal ingesloten in een decoratieve doos. De cd's en dvd's bevinden zich in een decoratief folio. De dvd is een dubbelzijdige schijf die zowel in het NTSC- als in het PAL-formaat is kan worden afgespeeld, waardoor het programma op de meeste dvd-spelers over de hele wereld kan worden afgespeeld. Good Night Irene, een schilderij van wijlen Charles Wilbert White, siert de voorkant van de doos. Harry Belafonte en The Long Road to Freedom: An Anthology of Black Music zijn er trots op geassocieerd te zijn met The National Underground Railway Freedom Centre.
BIOGRAFIE - STUDIO ALBUMS - LIVE ALBUMS - COMPILATIONS - COLLABORATIONS - SINGLES - MP3
  Singles (top) Chart positions
US US R&B US AC UK NL BE
1953 Gomen Nasai (Forgive Me) 19          
1956 Jamaica Farewell 14          
Mary's Boy Child 12          
1957 Banana Boat (Day-O) 5 7   2 1 1
Hold 'Em Joe 84          
Mama Look a Boo Boo 11 10        
Don't Ever Love Me 90          
Coconut Woman 25          
Island in the Sun 30     3 6 5
Scarlet Ribbons(With Millard Thomas)       18    
Mary's Boy Child 135     1 20  
1958 The Marching Saints           13
Little Bernadette       16    
Mary's Boy Child       10    
The Son of Mary       18    
1959 Round the Bay of Mexico         11  
Mary's Boy Child       30    
1961 Hole in the Bucket (With Odetta)       32    
1967 A Strange Song     5      
1968 By the Time I Get to Phoenix     38      
1988 Skin to Skin (With Jennifer Warnes)         25 14
Een kleine bloemlezing van zijn werk

Banana Boat (Day-O)

Jamaica Farewell
Island in the Sun
Bess, You Is My Woman Now
Come Back Liza
A Hole in the Bucket
March Down to Jordan
Skin to Skin (With Jennifer Warnes)
Turn The World Around
Paradise in Gazankulu
Banana Boat (Day-O)
With the Muppets
Vanaf 2:30
Turn the world around
With the Muppets

En het zou Harry Belafonte niet zijn, als hij geen speciale boodschap had.